Известният актьор Христо Мутафчиев репетира в Ловеч

20240430_105806Известният актьор Христо Мутафчиев усилено репетира в „Дъхът на дявола“ („Бурунданга“) на сцената на Драматичен театър- Ловеч. Режисьор е Боил Банов, министър на културата (2017 -2021), който отново се върна към основната си професия.
Двамата гостуват в Ловеч по покана на директора на театъра Биляна Петрова. Христо Мутафчиев ще се превъплъти в ролята на чичо Жауме, станал жертва на отвличане от нелегалната организация ЕТА. В станалите роли ще видим Боряна Бабанова, Деян Жеков, Богомила Николова и Петко Венелинов. Има още

Ловешки актьори взеха участие в инициативата „Днешният читател е утрешният лидер”

Актьорите от Ловешкия драматичен театър Златина Гълъбова, Янислава Линкова и Цветан Пейчев взеха участие на 29 април 2024 г. в заключителния етап на инициативата „Днешният читател е утрешният лидер” на Народно читалище ” Изкуство-2022″. Проведоха се две срещи с деца от първи до пети клас от местни училища. Актьорите художествено пресъздадоха откъси от творби на Екзюпери и Джани Родари. Отговориха и на детските въпроси. Целта на събитието е да се събуди интерес към художествената литература и да формира инициативни характери.
В „Дните на четенето“ през седмицата взеха участие и други познати лица на Ловеч, като областен управител, зам.-кмет на Община Ловеч, началник на РУО, директор на Дирекция “Бюро по труда“.

Златни медали за спортен клуб НИКСИМ – Ловеч

Чирлидинг1На 27 април Велико Търново беше домакин на Купа по мажоретни дисциплини и чирлидинг – „Търновска перла“. Турнирът се проведе в Дворец на културата и спорта, като участие взеха 800 състезатели от 20 града.
Спортен клуб НИКСИМ – Ловеч се представи в категория Чирлидинг „Фристайл Помпони“ Дует – Тина Николова и Силвиа Иванова направиха дебют в тази олимпийска дисциплина и взеха златните медали. Има още

БСП в Ловеч оттегли доверието си от кмета Страцимир Петков

20240429_100134Петимата общински съветници от БСП в Общинския съвет на Ловеч свалиха доверието си от кмета на общината Страцимир Петков. Това съобщи общинският съветник от БСП Минчо Казанджиев на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в града, на която присъстваха и останалите съветници от групата на партията.
На практика кметът остава без необходимата подкрепа в общинския съвет. Има още

Започнаха рокадите във властта в Ловеч

50676831_301079917216272_1142440556043960320_nЗапочнаха рокадите във властта – в края на седмицата са освободени областният управител и един от заместник-кметовете на Ловеч. Кметът освободи заместника си Петър Маринов, а служебният кабинет назначи Дора Ангелова за областен управител на област Ловеч на мястото на Виктор Стойчев.
Тя е завършила „Право“ и „Икономика“ в УНСС. Дългогодишен служител е на Областната администрация в Ловеч, като до този момент е заемала длъжността „Главен юрисконсулт“. Има опит и в социалната сфера като „Старши юрисконсулт“ в Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в града. в страната са назначени общо 6 нови областни управители. Служебното правителство на Димитър Главчев встъпи в длъжност на 9 април тази година.

В петък на основание чл. 39, ал. 5 от ЗМСМА кметът на Община Ловеч Страцимир Петков прекрати, считано от 29 април, трудовото правоотношение със заместник-кмета по строителство, архитектура, градоустройство и екология инж. Петър Маринов. Има още

Поздравлението на Ловчанския митрополит Гавриил за Възкресение Христово 2024

951101

Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен.
(Евангелие според Йоан, 3:16)
Възлюбени в Господа братя и сестри,
Христос Воскресе!
В този всерадостен и свят ден приемете моето вседушевно пасхално поздравление по случай пресветлото и преславно Възкресение на Господа и Бога, и Спасителя наш Иисуса Христа.
Няма по-радостно събитие за хората от великия празник на Христовото Възкресение, чрез което Господ Иисус Христос победи греха и смъртта и даде възможност на повярвалите в Неговото име да имат живот вечен.
Молитвено пожелавам на всички благословени и пълни с радост пасхални дни, крепко душевно и телесно здраве, успехи във всяко добро начинание и Бог да ни упътва със Своята преизобилна Любов към душеспасение!
Нека светлината на Христовата Пасха изпълва нашите сърца с любов, радост и мир!
Воистину Воскресе Христос!
С любов във Възкръсналия Господ Иисус Христос ,

✝ Ловчански Митрополит Гавриил

Нови правила на ЕС за борба с изпирането на пари

European_Parliament_Strasbourg_Hemicycle_-_DiliffПресслужбата на Европейския парламент съобщава, че влизат нови правила на ЕС за борба с изпирането на пари.

• Държавни органи, журналисти, организации на гражданското общество, ще получат достъп до нови регистри, източници на информация
• Ограничение на ЕС за големи плащания в брой в размер на 10 000 евро
• Правила за дължима грижа ще бъдат приложими за футболни клубове и агенти от 2029 г.
• Нова агенция на ЕС ще наблюдава пряко най-рисковите субекти
Европейският парламент прие пакет от закони за укрепване на инструментариума на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.
Новите закони гарантират, че хората със законен интерес, включително журналисти, медийни специалисти, организации на гражданското общество, компетентни органи и надзорни органи, ще имат незабавен, нефилтриран, пряк и свободен достъп до информацията за действителните собственици, съхранявана в националните регистри и взаимосвързана на равнището на ЕС. В допълнение към настоящата информация регистрите ще включват и данни от най-малко пет години назад.

Законите също така предоставят на звената за финансово разузнаване (ЗФР) повече правомощия за анализиране и разкриване на случаи на изпиране на пари и финансиране на тероризма, както и за спиране на съмнителни сделки.

Широкообхватна надлежна проверка Има още

ГОРСКИ УРОК ПО ПОВОД ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА С ДЕЦА ОТ ДГ“НЕЗАБРАВКА“ В С.ОРЕШАК

IMG-819a5db1c09da6fc2b30eca5b0a92387-VПо повод Деня на Земята възпитаниците на Детска градина „Незабравка“ в
с.Орешак, бяха главни герои в урок, свързан с опазване на околната среда
и дивите животни. Гости в занятието бяха старши лесничей – инж. Веселка
Антонова от Държавно горско стопанство-Черни Осъм и Николина Цолова от
Северозападно държавно предприятие. В образователните занимания бе
обяснено на децата, че тази година празникът преминава под мотото
„Планетата срещу пластмасите“, като акцент бе беседата за вредите от
неправилното им изхвърляне в градска среда и природата, както и как това
влияе върху живота на хората. Малчуганите научиха, че гората е основен
източник на кислород на нашата планета, без който животът би бил
немислим. Има още

Вижте актьора Цветан Пейчев като поета Гео Милев в спектакъла „Иконите спят“ на 14 май в Ловеч

Актьорът Цветан Пейчев, познат от успешната „Малката книжарница“ на Драматичен театър – Ловеч, се превъплъщава в ролята на поета Гео Милев в спектакъла „Иконите спят“. С това заглавие Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора, гостува на 14 май от 19.00 часа в Ловеч. Вижте нашумелия актьор в една сложна роля, въплъщаваща пронизващата експресивност на поета, останал в народната памет със стихове като „Нощта ражда из мъртва утроба вековната злоба на роба: своя пурпурен гняв – величав.“
Билети на касата на ДТ- Ловеч и на https://entase.to
„Иконите спят“ разказва за смутните времена на 1924 г., когато поетът Гео Милев написва своята знаменита поема „Септември“. Има още

Агресивен щъркел напада коли в Луковит

Агресивен щъркел напада коли в Луковит. „Луковитският тенекеджия“, както местните наричат птицата, за втора поредна година унищожава боята на автомобилите на жителите на града, съобщи Нова телевизия.
По думи на местните, през 2023 г. щъркелът не е бил толкова агресивен, но тази година поведението му е ескалирало. Той вече е унищожил боята на няколко скъпи коли, включително тази на зам.-кмета, стана ясно в „Пълен абсурд“ с Румен Бахов. На друго возило успял да пробие покрива на купето. Има още